Vznik centier štátnej pokladnice pri úradoch VÚC sa Chudíkovi pozdáva

06.05.2004 Celý región

Návrh Ministerstva financií (MF) SR na vznik administratívnych centier tzv. malej štátnej pokladnice pri úradoch vyšších územných celkov (VÚC) je myšlienka, ...
Návrh Ministerstva financií (MF) SR na vznik administratívnych centier tzv. malej štátnej pokladnice pri úradoch vyšších územných celkov (VÚC) je myšlienka, ktorá sa predsedovi Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrovi Chudíkovi páči.

Na tlačovej konferencii v Prešove 5. mája zároveň podotkol, že nebude ľahké ju od 1. januára 2005 uviesť do života.
Chudík zopakoval, že v začatom procese finančnej decentralizácie je otázka štátnej pokladnice kľúčová. Zriadenie centra priamo v štruktúre odboru finančného úradu PSK rieši predovšetkým kontrolu štátu, ale i orgánov krajskej samosprávy nad finančnými tokmi. Centrum by malo na starosti platobný styk a všetku agendu vo vzťahu k rozpočtovým a príspevkovým organizáciám zriadených samosprávnym krajom. PSK ich má v súčasnosti okolo 200. V centre by malo pracovať do 30 ľudí.
Na druhej strane MF neustúpilo jednotnej požiadavke predstaviteľov VÚC na Slovensku, aby úroky zo všetkých účtov VÚC boli ich príjmami. Ministerstvo, ako Chudík povedal, trvá na tom, že len úroky z vlastných príjmov VÚC môžu byť príjmami. \"Lenže my máme stále veľmi málo vlastných príjmov, \" dodal.
Rôzne transfery nie sú podľa ministerského vysvetlenia originálnymi príjmami krajskej samosprávy. \"Táto situácia otvára otázku o zásadnom postavení orgánov vyššej samosprávy v SR, \" zdôraznil. Podľa neho je nutné definitívne stanoviť, čo je vlastný príjem krajskej samosprávy.
Informoval, že podanie predsedov VÚC na Ústavný súd SR v tejto veci zamrzlo na mŕtvom bode. Mal ho na starosti predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman.

(jj)
 

Vyberte región